EuroCard Gold

Eurocard sticker ut från andra kort i branschen tack vare att det inte har någon övre köpgräns. Det innebär att du alltid kan betala med kortet. Däremot så går det inte att delbetala hur mycket du vill. I och med det kallar man inte gränsen för kreditgräns utan för delbetalningsutrymme. Lär mer om Eurocard Gold och dess för- och nackdelar i den här opartiska recensionen.

EuroCard Gold kreditkort
Årsavgift: 525 kr
Högsta kredit: 200 000 kr
Räntefritt: Upp till 45 dagar

Eurocard Gold Delbetalning

Till skillnad från andra kreditkort ansöker du inte om en kreditgräns hos Eurocard. Faktum är att du kan använda kortet utan någon gräns alls. Det innebär också att du inte kan delbetala din faktura. Vill du utnyttja delbetalning behöver du ansöka om ett delbetalningsutrymme som det kallas. Det lägsta belopp du kan ansöka om är 10 000 kronor och du kan maximalt få ett utrymme som motsvarar 20% av din årsinkomst.

Den räntefria perioden gäller i upp till 45 dagar beroende på när i månaden du gjorde köpet. Möjlighet finns att förlänga betaltiden med 10 dagar. Det kostar 175 kronor per år. När fakturan väl dimper ner i brevlådan så väljer du själv hur mycket du vill betala på fakturan. Du kan alltid betala av hela beloppet och då slipper du betala ränta. Vill du istället utnyttja delbetalning så krävs en betalning på minst 5% av fakturabeloppet eller lägst 100 kronor. Tänk på att du alltid måste hålla dig inom ramen av ditt delbetalningsutrymme.

EuroCard Gold utan köpgräns

Exempel: Du har ett delbetalningsutrymme på 10 000 kronor och dina köp den senaste månaden har uppgått till en summa på 15 000 kronor. Vill du delbetala fakturan behöver du dels betala 5000 kronor vilket är beloppet som överskrider ditt utrymme. Du behöver också betala minst 5% av ditt delbetalningsutrymme – alltså 500 kronor. Det lägsta belopp du kan betala i det här exemplet blir då 5500 kronor.

Eurocard Gold Ränta

Kollar vi på räntan hos Eurocard så ligger den på 10,8% per år. Med övriga avgifter inräknade är den effektiva räntan 13,20%* vilket är relativt lågt om vi ser till branschens standard. Den avgift som är obligatorisk är årsavgiften med Eurocard Gold. Den ligger på 525 kronor per år eller 45 kronor i månaden. Med andra ord är det ett ganska dyrt kort.

*Den effektiva räntan är beräknad på en kredit om 35 000 kronor. Beloppet som betalas vid fullt utnyttjande av krediten under ett år blir då 39 350 kronor.

Övriga kostnader

Det kostar inget att få hem fakturan så länge du väljer e-faktura. Vill du prompt ha en pappersfaktura i brevlådan betalar du 30 kronor per faktureringstillfälle. En annan avgift är den som gäller vid kontantuttag. Varje uttag du gör, både i Sverige och utomlands, kommer med en avgift på 3% eller lägst 40 kronor. Ytterligare en avgift du betalar är det så kallade valutaväxlingspåslaget. Det gäller när du gör köp eller uttag i utländsk valuta. Hos Eurocard Gold ligger avgiften på 2%. Båda avgifterna är vanliga hos kort och något man sällan slipper undan. Det finns dock kort som inte har några avgifter alls. Eurocard Gold lägger sig i toppskiktet av de dyraste kortet sett till dessa avgifter.

Försäkringar

Den försäkring som ingår kostnadsfritt med Eurocard Gold är en reseförsäkring. Förutsättningen för att försäkringen ska gälla är att du betalat resan med ditt Eurocard Gold till minst 75% av priset. Har du gjort det så gäller den får både dig själv och din närmaste familj på resor upp till 60 dagar. Med närmaste familj innebär det sambo/make/maka och barn som bor hemma och är under 23 år. I försäkringen ingår följande:

En sådan här reseförsäkring ingår nästan alltid hos kreditkort. Det är alltså inget banbrytande för Eurocard Gold. Faktum är att det finns andra kort som täcker gott mycket mer än det hos Eurocard. Tyvärr saknas också övriga försäkringar som kan ingå hos kreditkort. Till exempel kan det handla om tanka-fel-försäkring eller allriskförsäkring.

Resefördelar med Eurocard Gold

Eurocard Gold är lite av ett statuskort likt American Express. Därav är årsavgiften lite högre än övriga kort i branschen. Som förmån med Eurocard Gold får du en skön förmån på dina resor. Med kortet ingår nämligen tillgång till lounger på din resa. I de exklusiva loungerna väntar förfriskningar, wifi, tidningar och en lugn och skön sittplats i väntan på planet.

Till skillnad från Eurocard Platinum som ger dig ett Priority Pass med tillgång till över 1000 lounger världen runt ger guld-kortet endast tillgång till Eurocards egna lounger. Totalt finns det 18 lounger belägna på flygplatser runtom i Europa. Bland annat får du tillgång till 7 lounger i Sverige på Arlanda, Bromma, Landvetter och Malmö Airport. Värt att nämna är att besöket inte är kostnadsfritt utan en betalning krävs också för att komma in i loungen. I Sverige ligger kostnaden mellan 100 och 180 kronor.

Passar Eurocard Gold mig?

Eurocard Gold passar dig som gillar extra lyx och flärd men som inte vill betala en utlös årsavgift. Här får du tillgång till en hel del lounger till ett billigt pris. Dessutom får du handla för hur mycket du vill, utan någon övre köpgräns. Det kan vara till stor fördel för dig som gillar flexibilitet. Det gäller att vara försiktig så att du faktiskt kan betala beloppet i slutet på den räntefria perioden. Annars kan det bli dyrt.

Vanliga frågor om Eurocard Gold

Hur mycket kostar ett extrakort?

Extrakort hos Eurocard Gold kallas för familjekort och kostar 245 kronor per år eller 23 kronor i månaden.

Var kan jag se mina transaktioner?

Du kan antingen logga in på Eurocards hemsida eller ladda ner appen Eurocard i din mobil. Appen rekommenderas då den är väldigt smidig och du kan bland annat spara kvitton och öppna och stänga ditt kort för nätköp.

Kan jag välja min egen pin-kod?

Ja, du kan välja en egen pin-kod kostnadsfritt när du först får hem kortet. Vill du byta kod efter det betalar du 100 kronor. För att byta kod ringer du till kundservice.


Lämna din åsikt!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *